

#### WORKSHOP ON DEVELOPING GUIDELINES FOR FUTURE PANDEMICS CONFERENCE ON TRANSNATIONAL PERSPECTIVES IN SHARING INFRASTRUCTURES IN GLOBAL HEALTH

EUROPEAN SYMPOSIUM INNOVATION IN GLOBAL HEALTH

## PROGRAMME

### Western European Summer Time (WEST), UTC +1

## *Workshop on the role of EUGLOHRIA in tackling global challenges*

### DAY 1 (25<sup>th</sup> October), WEDNESDAY

i3S - Instituto de Investigação e Inovação em Saúde, Universidade do Porto Address: Rua Alfredo Allen, 208, 4200-135 Porto, Portugal

<b>08:30 – 09:00</b> (30min.)	Registration and networking
<b>09:00 – 10:00</b> (60min.)	<b>Workshop session:</b> "Building Research and Innovation Network in the Alliance"
(00/////.)	<b>Speaker:</b> Joakim Esbjornsson, Professor at the Medical Faculty, Lund University (LU)
<b>10:00 - 10:15</b> (15min.)	Coffee Break and Networking
10:15 - 10:50	Workshop session: "Tackling Global Health Challenges – a perspective
(35min.)	on cross-sectoral research and innovation"
	Speaker: Petter Hartman, CEO, Medicon Village Innovation
10:50 - 11:25	Workshop session: "Working together in research, education and
(35min.)	innovation: experiences from the Global Academy in Africa"
	<b>Speaker:</b> Benedict Oppong Asamoah, Senior lecturer at Social Medicine and Global Health, Lund University (LU)
<b>11:30 - 11:45</b> (15min.)	Coffee Break and Networking
11:45 - 12:45	Roundtable session: "The next phase of EUGLOHRIA's strategic
(60min.)	framework"
	Speakers:
	Axel Imhof, Professor at the Faculty of Medicine, Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU Munich)
	Benedict Oppong Asamoah, Senior lecturer at Social Medicine and Global Health, Lund University (LU)
	Eric Cassan, Deputy Vice-President for European Affairs at the Université Paris- Saclay (UPSaclay)
	Joakim Esbjornsson, Professor at the Medical Faculty, Lund University (LU)
	Miguel Sousa, Professor at the School of Economics and Management, University of Porto (U.Porto)
	Zoltán Kónya, Vice-rector for Scientific Affairs & Innovation, University of Szeged (USZ)
	<b>Moderator:</b> Henrique Barros, President of the Institute of Public Health, University of Porto (U.Porto)
13:00 - 14:00	Lunch Break and Networking
(60min.)	5





### WORKSHOP ON DEVELOPING GUIDELINES FOR FUTURE PANDEMICS CONFERENCE ON IN SHARING INFRASTRUCTURES IN GLOBAL HEALTH EUROPEAN SYMPOSIUM INNOVATION IN GLOBAL HEALTH

# *Conference on transnational perspectives in sharing infrastructures in global health*

## DAY 1 (25<sup>th</sup> October), WEDNESDAY

i3S - Instituto de Investigação e Inovação em Saúde, Universidade do Porto Address: Rua Alfredo Allen, 208, 4200-135 Porto, Portugal

<b>14:00 – 14:30</b> (30min.)	Registration of participants and networking
14:30 - 14:55	Welcome and Opening session
(25min.)	Speakers:
	Eric Cassan, EUGLOHRIA project Coordinator, Université Paris-Saclay (UPSaclay)
14:55 - 15:25	Keynote Session: "Perspectives from the European Commission on
(30min.)	Research Infrastructures Policy and Planned R&D Grants for University Alliances"
	About: Talk on ERA Policy Agenda Actions 8 and 13 (ESFRI Roadmap
	and European Charter for Access to research infrastructures); and
	funding and sustainability for Alliances working within the H2020
	transformation module 3: "sharing research infrastructures and
	other resources"
	Speaker:
	Agnès Robin, Head of the Research Infrastructures Sector, of the ERA & Innovation,
	DG for Research and Innovation of the European Commission
15:25 - 16:55	Roundtable session: "Future development of sharing HEI's research
(90min.)	infrastructure in Global Health"
	About: Discussion on funding and sustainability of the EUGLOH
	Alliance Excellence Core Facility Network (ECFN)
	Speakers:
	Zoltán Kónya, Vice-Rector for Scientific Affairs & Innovation, University of Szeged (USZ)
	Pål Vegar Storeheier, Head of Research Administration and Quality Education
	Section, UiT – The Arctic University of Norway
	Sónia Pereira, Head of Research and Projects Office, University of Porto(U.Porto)
	Moderator: Gabriel David, Professor and researcher at the Faculty of Engineering,
	University of Porto (U.Porto) and INESC TEC
17:00 - 17:30	Coffee Break and Networking
(30min.)	
(301111.)	





WORKSHOP ON DEVELOPING GUIDELINES FOR FUTURE PANDEMICS CONFERENCE ON TRANSNATIONAL PERSPECTIVES IN SHARING INFRASTRUCTURES IN GLOBAL HEALTH

EUROPEAN SYMPOSIUM INNOVATION IN GLOBAL HEALTH

# DAY 2 (26<sup>th</sup> October), THURSDAY

i3S - Instituto de Investigação e Inovação em Saúde, Universidade do Porto Address: Rua Alfredo Allen, 208, 4200-135 Porto, Portugal

<b>08:45 – 09:15</b> (30min.)	Registration of participants and networking
<b>09:30 – 11:00</b> (90min.)	<b>Plenary session:</b> "Best practices and lessons learned in shared use of
(301111.)	research infrastructure in global health" About: Perspectives from the Researchers and research platforms apart of the pilot studies based on the shared use of EUGLOH Excellence Core Facilities
	Speakers:
	(09:30) Maria José Cardoso Oliveira, principal investigator (PI) of the SENSITISE project
	(09:50) Axel Imhof, PI of the PIPAS project
	(10:10) Judith Danis, PI of the PRINS project
	(10:30) Anne-Sophie Beignon, PI of the IMMINENT project
<b>11:00 - 11:30</b> (30min.)	Coffee Break and Networking
11:30 - 13:00	Plenary session (continuation): "Best practices and lessons learned in
(90min.)	shared use of research infrastructure in global health"
	About: Perspectives from the Researchers and research platforms apart of the pilot studies based on the shared use of EUGLOH Excellence Core Facilities
	Speakers:
	(11:30) Alessia Zamborlini, PI of the CREX4HIV project
	(11:50) Krisztina Buzás and Marie-Anne Debily, PIs of the EVIND project
	(12:10) Nabila Seddiki, PI of the NEONATE project
	(12:30) Dušan Palić, Pl of the AQUAMRBIOM project
<b>13:00 - 14:00</b> (60min.)	Lunch Break and Networking
14:00 - 15:30	Plenary session: "Good practices in transnational shared use of
(90min.)	research infrastructure beyond EUGLOHRIA"
	About: Presentations from each of the new EUGLOH partners on their research infrastructure network and good practices on their shared-use
	Speakers:
	Anne Wulf, Core Facilities Manager, University Medical Center Hamburg-Eppendorf (UKE)
	Francisco Javier de la Mata, Vice-Rector for Research and Knowledge Transfer, Universidad de Alcalá (UAH)
	Nikola Jorgovanovic, Vice-Rector for Science and Art, University of Novi Sad (UNS)







Pål Vegar Storeheier, head of Research Administration and Quality Education Section, UIT – The Arctic University of Norway

15:30 - 16:00	Plenary session: "Introduction to the EUGLOH ECFN and its common
(30min.)	shared use"
	About: Talk about EUGLOHRIA project results on the first steps for the creation of the ECFN (network overview, perspectives, practices and challenges)
	Speakers:
	Zoltán Kónya, Vice-rector for Scientific Affairs & Innovation, University of Szeged (USZ)
16:00 - 16:30	Coffee Break and Networking

(30min.)





### WORKSHOP ON DEVELOPING GUIDELINES FOR FUTURE PANDEMICS CONFERENCE ON TRANSNATIONAL PERSPECTIVES IN SHARING INFRASTRUCTURES IN GLOBAL HEALTH INNOVAT

EUROPEAN SYMPOSIUM INNOVATION IN GLOBAL HEALTH

# European Symposium Innovation in Global Health

# DAY 3 (27<sup>th</sup> October), FRIDAY

School of Economics and Management of the University of Porto Address: Rua Dr. Roberto Frias, 4200-464 Porto, Portugal

<b>08:30 – 09:15</b> (45min.)	Registration of participants and networking
09:30 - 09:40	Opening session
(10min.)	Speakers:
	António de Sousa Pereira, Rector, University of Porto (U.Porto)
09:45 - 10:00	Keynote Session: "Municipalities as drivers of innovation in Global
(15min.)	Health"
	About: Talk on how local actors converge to shape innovation and
	entrepreneurship landscapes, demonstrating how academia-
	business-society-government relations play a pivotal role in fostering
	global health, human capital development and breaking down
	barriers to transnational cooperation.
	Speaker: Catarina Araújo, Councillor at the Department of Health and Quality of Life,
	Youth and Sports and Department of Human Resources and Legal Services and Civil
	Protection, Porto City Hall
10:00 - 11:00	Roundtable session: "Entrepreneurship Impact Stories: Innovation in
(60min.)	Global Health"
	About: Showcasing Global Health Innovations and the
	Entrepreneurial Perspective within the European Universities
	Alliances
	Speakers:
	José Bastos, CEO, Knok Healthcare
	Bich-Liên Doan, Deputy Dean of Research, Université Paris-Saclay (UPSaclay)
	Rodrigo Silva, Orgavalue CEO and PhD student at the School of Medicine and
	Biomedical Sciences (ICBAS), University of Porto (U.Porto)
	Ildikó Csóka, Director General for Strategic Planning, University of Szeged (USZ)
	Max Pöhlmann, Cluster Development Lead, BioM Biotech Cluster Development
	GmbH
	Moderator: Maria Oliveira, Business Director at UPTEC - Science and Technology
	Park of University of Porto
<b>11:00 - 11:30</b> (30min.)	Coffee Break and Networking
11:30 - 12:00	Plenary session: "EUGLOHRIA Results: fostering innovation and
(30min.)	reinforcing cooperation in the EUGLOH Alliance"
(30//////)	





	EUROPEAN SYMPOSIUM SHARING INFRASTRUCTURES IN GLOBAL HEALTH INNOVATION IN GLOBA
	About: EUGLOHRIA project results, targeting the creation of
	academia-business-society networks. Sharing best practices on the
	promotion of innovation and the development of the EUGLOH Global
	Health Observatory
	<b>Speaker:</b> Miguel Sousa, Professor at the School of Economics and Management, University of Porto (U.Porto)
<b>12:00 - 13:00</b> (60min.)	. ,
	partners of the EUGLOH Alliance"
	About: EUGLOH 2.0: Research & Innovation Ecosystems of the
	newcomers
	Speakers:
	Katrin Schöning-Stierand, Research Associate at the House of Computing and Data Science, Universität Hamburg (UHH)
	Nikola Jorgovanovic, Vice-Rector for Science and Art, University of Novi Sad (UNS)
	Pål Vegar Storeheier, head of Research Administration and Quality Education
	Section, UiT – The Arctic University of Norway
	Sandra García Gallego, Director for Internationalization of Research, Universidad de Alcalá(UAH)
13:00 - 14:00	Lunch Break and Networking
(60min.)	
14:00 - 15:00	Roundtable session: "R&I Collaboration avenues beyond
(60min.)	EUGLOHRIA"
	About: Discussion on funding avenues and sustainability prospects of
	the EUGLOH Alliance, to foster the academic-business-society
	network and promote Global Health innovations
	<b>Speakers:</b> Ildikó Csóka, Director General for Strategic Planning, University of Szeged (USZ)
	António Portela, CEO, BIAL
	Florence Law and Bertrand Sergot, Professors at RITM - the Research Centre in
	Economics & Management, Université Paris-Saclay (UPSaclay)
	Moderator: Joana Resende, Vice-Rector for Strategic Planning, Knowledge
	Valorisation and Entrepreneurship, University of Porto (U.Porto)
15:00 - 15:30	5
(30min.)	<b>Speaker:</b> Joana Resende, Vice-Rector for Strategic Planning, Knowledge Valorisation and Entrepreneurship, University of Porto (U.Porto)
15:30 - 16:30	Coffee Break with "Networking BINGO"
(60min.)	About: Gathering participants to experience invaluable opportunities
	to network and connect with others, through a game of "networking
	BINGO". Connect with speakers and participants and continue your

